A+ A A-

Няколко кратки съвета за Джумла

 

Изисквания за Джумла: http://www.joomla.org/about-joomla/technical-requirements.html

Конкретно при Джумла значително може да се понижи натоварването, ако се активира кеширането от глобалните настройки и се зададе време за кеширане 30-60 минути.

Друго, което трябва да се има предвид при използването на Джумла е, когато се налага използването на

плъгини или модули, автоматично преоразмеряващи картинки или снимки (Thumbnail) да не се използва функция на PHP, а да се създават самите снимки като файл в отделна папка. Тенденциите при повечето водещи у нас хостинг компании е да предлагат все по- голямо дисково пространство, при запазване на ограниченията за изразходвани CPU минути.

Друг компонент, който може да повиши значително натоварването на сайта е вграденият в Джумла за управлението на банери. Ако не се налага изчисляването на броя на импресии и кликове на банера, е по- добре да се използва вградения в Джумла модул за примерен HTML код. Чрез него лесно може да се постави банера на необходимата позиция с активен линк към сайта на рекламодателя. Няма проблем по този начин да се поставят и анимирани банери, изработени на флаш. По възможност е добре да се избягват и всякакви вградени или допълнително инсталирани модули и компоненти, събиращи статистическа информация, като брой посетители, брой импресии, посещения по дни, по часове и т.н. Най- добре е да се използват външни “броячи”, чрез вмъкване на код на подходящо място в шаблона на сайта. Има множество български и чуждестранни сайтове, които вършат чдесна работа.

Не е лошо и ако се е налагало да се експериментира с различни компоненти, модули и плъгини, докато се постигне желаната функционалност, да се провери кои в крайна сметка се използват и ненужните да се премахнат. Ако има коментари или форум, трябва да се ограничи максимално спама. Автоматичните регистрации в сайта също могат да доведат до нежелано натоварване. Джумла 2.5 и по- новите версии имат възможност за автоматично обновяване на системата и инсталираните допълнителни приложения директно от административния панел.

В крайна сметка целта на всеки сайт е да става все по- популярен и да има все повече посетители. Повишаването на посетителите до няколко хиляди на ден неминуемо ще доведе и до повишаване на изразходваните ресурси, колкото и добре да е оптимизиран сайта. Като вариант остава преминаването на по- висок хостинг план, наемането на виртуален сървър (VPS) или собствен сървър.